Изложба „115 години трамваен транспорт в София 1901-2016“

Изложба „115 години трамваен транспорт в София 1901-2016“

Фотоизложба, посветена на 115-тата годишнина от пускането на първите трамваи в София, ще бъде представена на жителите и гостите на града в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Изложбата ще продължи от 28 юли до 10 август и се реализира в рамките на проект „Зелените трамваи търсят своя дом“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община  Програма Европа 2016.

Вече повече от 115 години трамваите са един от символите на столичния град. Иван Вазов описва по следния начин своето първо пътуване с трамвай: „Когато цяла София се извози и насити на трамвая, вредих се и аз да му се порадвам и се качих при Банката на вагона с надпис “Гарата-Игнатиев”. Той отиваше към гарата. Първият клас, дето сядам въз кадифено седалище, е съвсем празен; вторият клас е населен от една бабичка, от двама гимназисти, от едно слугинче-момиче и дете, което държи в ръцете си. Един мургав чиновник с плитка шапка и сив шаячен шинел, който ми дава билет. Той е твърде учтив. Трамвая продължава пътя си към Търговска улица. Той се търси, гърми, стъклата на прозорците чаткат. Това тръскане и шум произвеждат неприятно впечатление из пръв път. Но големите сгоди на това съобщително средство стократно го изкупуват.“

Фотоизложбата включва 32 пана с различни архивни и съвременни фотографии на софийските трамваи, предоставени от колекцията Стара София, фотоархивите на Тодор Славчев, Йоахим Кадац, Иво Радоев, Мартин Тодоров, Михаил Михайлов и Сава Ташев.

Провеждането на фотоизложбата е поредна стъпка на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ за представяне на културно-историческото наследство на трамвайния транспорт, създаващ неповторима идентичност на столичния град.

Tablo

About the Author

admin administrator

Comments Are Closed!!!