Исторически трамвай обиколи парковете на София

Исторически трамвай обиколи парковете на София

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ проведе на 23 юли т.г. първо тематично пътуване с исторически трамвай по проект „Зелените трамваи търсят своя дом“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2016 и Сдружение 365.

Пътуването имаше за цел да покаже възможностите за атрактивен достъп до парковете и градините на София с исторически трамваи, както и предимствата на трамвайния транспорт като средство за придвижване в града. Предварителен интерес за включване в пътуването заявиха повече от 70 души, а на самото пътуване присъстваха повече от 40 участника. Сред тях бяха Ирина Йорданова, общински съветник в СОС и председател на програмния съвет на Програма Европа, Цветомира Георгиева, координатор по Програма Европа, представители на неправителствени организации както и много родители с деца. По време на пътуването екскурзовод от Сдружение 365 разказваше за историята на столичните паркове и градини, както и възможностите за достъп до тях с трамваен транспорт.

Маршрутът на трамвайната мотриса МАН-Сименс от 1935 г. с ремарке Кардалев от 1928 г. представляващ обиколка на София, при която бяха свързани Северния парк, Западния парк, парк Света Троица, парк Свети Никола, Борисовата градина, Руски паметник, парк Хиподрума и парк Славия, бе изминат рамките на планираните 2 часа и 30 мин. Впечатленията на участниците в пътуването бяха изключително положителни, децата се радваха на трамвая, а възрастните си спомниха за своето детство.

Същевременно, в рамките на проведена анкета по проекта, насочена да изследва мнението относно провеждането на атракционни пътувания с историческите трамваи, всички анкетирани отговорят, че подкрепят организирането на редовни тематични пътувания с трамваите, като 70% от тях считат, че най-удачните дни за провеждането на такива пътувания са съботно-неделни и празнични дни. Резултатите от анкетата ще бъдат публикувани в допълнителна публикация.

IMG_9164 IMG_9168 IMG_9171 IMG_9182 IMG_9188 IMG_9239 IMG_9264 IMG_9386 IMG_9441 IMG_9489 IMG_9525

Фотограф: Красен Панев

About the Author

admin administrator

Comments Are Closed!!!